Ervaringen

Achteraf had je nooit zonder gekund

Het besef dat systemen best omslachtig zijn, komt doorgaans pas als je ze aanpast. Achteraf begrijp je niet dat je er genoegen mee nam. Maar ja, je wist niet beter. Met de hand afwassen bijvoorbeeld, of met cash betalen. Als het niet meer hoeft, is het opeens heel onhandig. Dat gevoel heb ik momenteel in mijn werk als afwikkelaar van nalatenschappen.

Zoals zoveel financiële transacties, worden nalatenschappen in Excel verwerkt. Logisch voor de hele beroepsgroep, maar niet meer voor mij. Zo’n afwikkeling vergt al gauw een jaar, vaak langer. In die periode zijn er voortdurend mutaties door allerhande bij- en vooral afschriften. Klopt het bedrag onderaan de streep niet, dan moet je alle posten nalopen. Waar zit de fout?

Intussen kijken alle erfgenamen over je schouder mee. Terecht natuurlijk, maar ook erg bewerkelijk omdat je iedereen afzonderlijk te woord staat. Na een verjaardagsfeestje komen ze soms een voor een met dezelfde vraag, die kennelijk aan de borreltafel was opgeworpen. Veel telefoontjes dus, mogelijk gevolgd door correcties in de administratie. En men vraagt zich weleens af of iedereen wel dezelfde informatie krijgt te zien.

Uiteraard staan we voor onze professionaliteit en mag iedereen op kantoor alle afschriften komen bekijken. Maar er begon wel iets te knagen: dit moet efficiënter kunnen. En transparanter voor iedereen. Met software-engineers en notarissen zijn we gaan sleutelen aan een systeem dat past in deze tijd: een online tool voor erfenisafwikkeling. Na een hoop testen, verbeteren en weer testen, zijn we apetrots op het resultaat: Mijnerfenis.nl.

Nalatenschappen complex en tijdrovend? Mijnerfenis.nl reduceert fouten en biedt flinke tijdwinst. Wordt dit de vaatwasser voor het notariaat? Voor mij ís het al een feit. Nooit meer afwassen met Excel!